петък, 27 януари 2012 г.

Oтопление на твърдо гориво


Някой разсъждения около печката.

Тази година, поради разправиите с топлофикация и делата, които водим, реших да мина на твърдо гориво.Първо-по топло е.Второ - няма да давам повече пари на тези измамници.
Купих си чудо.Сложих го във всекидневната./Всекидневна,трапезария и кухненски бокс при мен са едно помещение, около 45 м3./И тази малка печка, кръстена от мен Дочка го отоплява цялото.
Но мисълта ми е за икономическите измерения на удоволствието да усещаш топлина от огън.
Първо трябват подпалки - четири или пет лева на чувал.Най добре чамови.Най-лесно се запалват.След това дърва,екобрикети или въглища.
От традиционните видове дърва, които се продават дъб, бук или по рядко габър.Габърът е най калоричен.Букът гори бързо и остава малко пепел, а дъбът гори бавно и е подходящ за ноща.В града тези материали, нацепени и готови за печката се продават по около 70лв. за м3.Но за да сравним дървата с екобрикетите и въглищата е необходимо да обърнем кубичните метри в тонове, така както се продават останалите.От опит знам че тези видове дърва тежат в сурово състояние между 450 и 650 кг. на пространствен м3, като най-лек е дъбът.Като извадим съхненето и това, че фирмите ти продават винаги по малко от кубик за кубик, ще заложим една средна тежест от 500кг за м3.,защото в крайна сметка за отоплението е важно теглото.И какво се получава:

Дърва 1т. - 140лв.-170лв.(заради допустима грешка в тонажа)
Екобрикети 1т.- между 400 и 500лв.
Въглища 1т.- между 300 и 400лв.


В тази класация не включвам чамовите дърва,които са по-леки, горят добре и отделят топлина, но съдържат летливи вещества и запушват комините.Това все пак не е голям проблем, защото в магазините се продават брикети за изчистване на комини.

Изводите си направете сами, а аз ще си стоя на топло до Дочка.

А дърва можете да си купите от тук

1 коментар :