сряда, 1 август 2012 г.

Знаете ли че...интересни факти за Земята

сахара

1. Вярвате или не, повечето от пустините на Земята не са изградени само от пясък. Около 85 % от тях се състоят от скали или дребен чакъл. Най - голямата пустиня - Сахара, заема около 1/3 от площта на целия континент Африка. Също така всеизвестен факт е, че тя нараства непрекъснато.

2. Земята не е абсолютно кръгла. В областта около полюсите тя е леко плоска.

3. Най - голямото безотточно езеро на Земята е Каспийско море.
байкал

4. Най - дълбокото езеро на Земята, е езерото Байкал, което се намира в Русия.

5. Всяка година има приблизително около 1 милион земетресение по Земята, като не всички са отбелязани в специален регистър.

6. Повечето хора смятат, че Долината на смъртта в Калифорния е най-горещата точка на земята. По принцип това е вярно, но най-високата температура е отчетена не там, а в Либия през 1922 г - 57,8 градуса по Целзий.

7. Земята е приблизително на 5 млрд години, докато първите признаци за живот на нея са се появили едва преди 150 - 200 милиона години. Това означава, че през по - голямата част от нейното съществуване не е имало живот тук.

8. Преди милиони години, денят на Земята е продължавал само 20 часа. Учените вярват, че след много милиони занапред, денят ще бъде 27 часа.

9. От далечно разстояние Земята е най- ярката планета в Слънчевата система. Това се дължи на факта, че Слънцето се отразява във водната повърхност на Зямата.

10. 71 % от Земната повърхност е изградена от вода.

Няма коментари :

Публикуване на коментар