вторник, 28 декември 2010 г.

От близо майна

Късен следобед.Ръми. Духа студен вятър.Излизам от кантората на адвоката ми .Тя е зад Детмаг,срещу община Родопи.И тръгвам нагоре по главната,Трябва да пусна писмо от централна поща.Виждам баничарницата,Тук съм изял първата баничка, може би преди тридесет години.Сега сградата е реституирана,ремонтирана,но баничарницата си стои.Някой път ще си купя баничка и резлива боза, да видя същите ли са.Продължавам нагоре.Няма много хора.Между коледа и нова година  сигурно предпочитат да си стоят в къщи.А и времето не предполага мотаене по центъра..Понякога се чудя на магазините от ляво и дясно, как издържат високите наеми, като перманентно са празни.Но  има още нещо, което не разбирам.

Главната винаги ми е била любимо място.Особено лятно време, като се поразсъблекат жените.
Слагаш едни тъмни очила и телевизия не ти трябва братче.
По дърветата няма украса,Само  магазините са украсени. Общината няма пари.Знам за доста подводни течения на мангизи в този град, които ако се намалят, ще направим и Бунарджика да свети, ама яко, без да пестим тока.
Павильоните за сладолед работят.Сигурно има мазохисти дето искат да измръзнат и от вътре.
Даже и братовчедите, дето чакат на Джумаята за работа, ги няма.Къде си видял циганин да излезе във вятър.

Художниците  не отстъпват пред лошото време.Както е известно, на художниците им трябват пари.Всички места са заети.Дано да имат продажби, за да може по нова година да има купон, както те го правят.
Тъкмо излизам от пасажа и чувам:
-Не издържам повече.Ще прибирам.


Пловдив е дал много живописци на България и на света.
Доста от тях преселили се във вечните живописни полета ,където боите и платната не свършват и рамките са най-красиви.

Решавам да ударя едно фото и на паметника на Филип ІІ Македонски.
Този човек е имал работа по нашите географски ширини от 382 до 336 год. преди новата ера, когато бива убит от заговорници.Баща е на друг голям разбойник Александър Македонски, което по безпорен начин доказва, че всичко е Македонско-от Макинтош до МакДоналдс и пр.
Спорен е въпросът дали той е основал Пловдив.Учени твърдят, че градът по скоро е кръстен на Филип І Араб управлявал Римската империя - ІІІв. след Христа.
През 247 година, по случай хиляда годишнината от основаването на Рим, той направил големи дарения за градове в империята.  Пловдив вероятно е получил такова и в знак на признателност е бил кръстен Филипополис.
Гърците и до ден днешен не го наричат Пловдив.За тях е Филипополи.По този начин показват, че градът е на техния човек.Малко нещо си приличат с макетата.
Противниците на паметника му викат"Орангутана"
Не знам каква религия е изповядвал Филип, но сега зад него е Джумая джамия.

Ето и още артефаки от ценъра.Това тряба да е или лодка или, делфин с две глави.Изкушавам сe да си мисля, ако се подплаши и двете глави хукнат на различни страни, какво ще стане.Другия път ще го огледам по-добре - да разбера за какво става въпрос.

Ето го и Мильо.Той си беше част от главната и така си остана.Когато видеше и харесаше някоя хубава булка викаше АЙДААА....... и тръгваше към нея на една страна.Жените/особенно от другите градове/доста се плашеха  и пищяха.Надарен с голямо мъжество, за него се носеха легенди.Даже и с имена на известни дами от хайлайфа.

Елхата пред Общината е возбедничко украсена.

На коледния базар е пълна трагедия.Няма джан-джун даже и на щанда с виното.А има и масички и мезета.Цените не са високи.
Тримонциум имаше най-красивата лятна градина с оркестър.Над нея Бумбарника.Беше прекрасно.
Сега там прибират пари по друг начин - казино.
Прибирам се към Тракия.Последно снимам магазин Пени, наскоро открит до нас.Слабо зареден.Това обяснява и малкото коли на паркинга.
Е май стана тъжен репортаж.Ще трябва да мина по трасето, когато е слънчево.Наближава ракийно време.Наздраве!!!

Няма коментари :

Публикуване на коментар