петък, 22 октомври 2010 г.

БАНКЕТ

Гущера е дребно човече със зеленикави очи, лунички и кестенява коса. Зет на къща е в нашя град. По Живково време караше катафалката към БКС. Вечерта, за която става въпрос имаше банкет на БКСто. Гущера трябваше да докара един покойник от Михайловград. Мислеше че ще успее за банкета.Това е велико събитие. Много пиене и не плащаш нищо. Но стана така, че закъсня. Заваля сняг, падна мъгла и той изгуби много време в пътуване. Когато се прибра беше тъмно. Банкета започнал. Ужас. Мъртвецът трябваше да се кара по натам в едно село. А банкета?
Той взе трезво решение. Нямаше с какво да отиде освен с катафалката, но да кара и мъртвия!?Зимно време е. Студено. Лятната кухня е празна. Хвана под мищниците тънкия върлинест старец и го пренесе в кухнята. Там го просна на леглото. Ковчега замъкна в бараката където държаха дървата. И газ на Банкета.
Там така се напи, че даже забрави за покойния. Да, но живота е тежък. Тъкмо когато най ти се спи, ще дойде жена ти и ще почне да крещи:
-Ставай бе идиот!!! Това тука морга ли е, а?
А тъст му кротко нареждаше из махалата:
-Те, на ората зетовете докарат я дръва, я грозде. Моят ми докара мъртвец. Така ма роди мама с тоа късмет. И така ша си умра.

1 коментар :