вторник, 7 декември 2010 г.

Есетрата, като източник на доходи по нашите ширини


Руската есетра (черноморско-азовска) (Acipenser gueldenstaedtii) е проходна риба от семейство Есетрови.Обитава Черно,Азовско и Каспийско море.У нас и река Дунав, в която навлиза за да хвърли хайвера си.
Много правителства вече забраняват улова и.Предвид на това и на непрекъснатото нарастване на търсенето на риба и рибни деликатеси в ЕС, то в България се отваря ниша за промишленото и отглеждане.


твърди се че:
Достига дължина 2-по рядко до 4м и тегло от 30 до 100кг.
но
Гледах филм за една река в Канада, където с въдица уловиха такава риба дълга 3.5м. и тежаща около 280кг.


Много борбена риба.Ако закачите голям екземпляр и не сте в достатъчно добра форма, има голяма вероятност да не можете да го сложите в тигана.
Друг представител на есетровите риби е американския веслонос, който напоследък се отглежда и у нас.Аз видях около четири килограмов екземпляр уловен в Марица над Пловдив.Вероятно излязъл от някой рибарник при наводненията.
Черният хайвер от есетровите риби се изнася въз основа на квоти определяни от CITES/Международна конвенция за търговия с редки и застрашени видове от дивата флора и фауна/Която отпуска и допълнителни квоти въз основа на действията на България и Румъния за възстановяването на популацията от есетрови риби.Тоест зарибяването на Дунав.
МОСВ наложи максимален брой за зарибяване от укрепнали риби, при провеждането на търговете за квоти,тъй като при предишни процедури фирми блокираха изпълнението им с нереално високи предложения.
За да не ви отегчавам с прекалено дълга статия,само ще ви кажа че килограм жива есетра в Метро струва 19лв.Черният хайвер в нея понякога представлява 1/3 от теглото и.Но не мислете, че в малките екземпляри, които се продават ще намерите.


Още за есетрите на esetra.com






Няма коментари :

Публикуване на коментар