събота, 8 януари 2011 г.

Язовир Пясъчник-жабите, осите, рибите и рибарите

Язовир Пясъчник-петък 13.02.2015


Горещ летен ден. Някъде към обяд тръгвам за Пясъка. Винаги е хубаво, когато можеш да се измъкнеш от всичко и да отидеш за риба. Вземам жито, царевица и два пакета захранка. За стръв  бели и червени червеи и газ. Средата на седмицата е. Пристигам на язовира. Слизам на "Дупката"/Всички, които го посещават я знаят./ Гледам няма никой. Малко по надалеч  двама хвърлят дънни. Водата е паднала много. Избирам си място до един храсталак, дето стърчи от дъното. Ако не друго поне костури и кефали ще дебнат там. Близо е до брега,  така че свалям любимата си лека въдица без водачи Колмик. Дълга е 3.5м и тежи не повече от 140-150гр. Влакно 0.12мм.от горе до долу,маришка плувка/тези плувки са от стериопор с дупка в средата и клечка,която притиска влакното/по малка от 0,5гр.,сачмичка и най -долу кука номер 14. Оказва се, че съм си забравил живарника. В колата намирам една голяма платнена торба, която ще ползвам. Сядам директно на топлия пясък. Денивелацията е голяма, пясъкът е дебел, така че се намествам добре и съм като в кресло.
Сам съм-най-добрата компания. Какво да искам повече. Захранвам. Ония двамата с дънните се скараха за място,при положение че са само те на язовира. Стана ми смешно.
Резултатът от захранката не закъсня. Гол след гол.
Червеноперки, костури,кефали, уклей,че даже и две три мренки. А да не забравя и едрите каракуди, които едвам изваждах.
Платнената торба закачих на един чатал,така че половината да е във водата.Хващам и хвърлям вътре. Торбата се понапълни. Това доведе осите. След тях се появиха жабите, които ги лапаха и по този начин  спасяваха мен. Тия гадини като разбраха, че не ги закачам, започнаха да  идват без грам притеснение. Станаха много и се покатериха по краката ми. Така накацан от жаби продължих да скубя.
Понеже знам, че като се върна в Пловдив няма да ми повярват, се обадих на Тодор. Мой приятел, който има камера, но той не можеше да дойде.
По едно време пристигнаха двама пенсионери. Повече гледаха в мен, отколкото да се занимават с риболов.Хванаха само една каракуда. Преди да си тръгнат се скараха, че са похарчили много бензин на ялово.
-Да, ама видя ли човека какво прави?
-Да бе, кой знае с кво се е намазал. Виж че целия е покрит с жаби.
Сега отговарям на колегата:
-Не бях се намазал с нищо. Просто много съм тренирал.
Пожелавам такива излети на всеки. На слука!

3 коментара :