четвъртък, 27 октомври 2011 г.

Капама (по бански)


Капамата е ястие,което се приготвя почти във всяка къща в Банско при сватба,за Нова Година или за семеен голям празник.
Необходими са голяма пръстена тенджера и следните продукти: 1 кг прошарена с месо сланина, 1 кг смляно свинско месо, 250-300 г кости (или ребра) от свинско месо, 1 кокошка или 1 малък заек, 2 средно големи кисели зелки, една кървавица, ¾ чаша ориз,две глави лук, 2 лъжички черен пипер и сол.
Нарежете лука на ситно и го запържете с 1 кафена чашка мас.Прибавете смляното месо и също го запържете.Прибавете ориза,сол и черен пипер на вкус.Разбъркайте сместа и я залейте с 1 ½ чаша вода.Оставете я на слаб огън да ври,докато набъбне оризът.
С една част от сместа напълнете кокошката,а с останалата смес свийте сарми в листата на зелката.Нарежете поотделно на големи късове сланината и неизползваната част от зелката.
Сложете на дъното на тенджерата късовете от сланината с кожичката надолу. В/у тях наредете последователно част от нарязаното зеле,кокошката,костите.Между костите и над тях наредете сармите.Помежду месото,зелето и сармите поръсете с черен пипер.Най-отгоре сложете кървавицата и я покрийте с два големи зелеви листа.
Залейте ястието с една чаша гореща вода и го покрийте с хартия,изрязана по отвора на тенджерата.Замажете капака на тенджерата околовръст с тесто.Сложете ястието само да заври на печката,след което го задушавате в умерено силна фурна най-малко 3 часа,като то време на време завъртвате тенджерата и проверявате да не издиша от някъде.
Поднесете готовото ястие в бакърена тава,като в средата сложете кокошката,заека и кървавицата,а наоколо наредете сармичките,зелето и сланината.

Голям банкет ви казвам!!!

Няма коментари :

Публикуване на коментар