четвъртък, 24 февруари 2011 г.

Риболов на речен Кефал/Клен/

Кефалът е една от най-разпространените риби по нашите водоеми. Едва ли има река в България, незaселена от него. Още от дете ми е любим обект за риболов. Кефалът е красива риба с вретеновидно тяло, червеникави перки, едри люспи и голяма уста. Живее в долните и средните течения на почти всички наши реки, в някой канали и язовири. Не е обект на промишлено отглеждане. Всъщност е доста плашлива риба и предпочитам да ходя за него сам. Тоест в най-добра компания.
Ако го има в една река ще го познаете по специфичните кръгове, които образува, когато взема храна от повърхността. Има ясно изграден хранителен режим-сутрин-вечер. Тогава излиза в разливите и се качва във повърхностните слоеве да лови малки рибки и насекоми. (Разбира се има и изключения от това правило, но те са редки. Веднъж на река Ботуня между Ракево и Криводол, когато температурата на колата ми показваше 41 градуса, ги набарах на отсрещния бряг до подмолите на сянка и стана страхотен риболов по обедно време.)
Но най- големите екземпляри остават в дълбокото, близо до подмоли и паднали дървета.Така че в плиткото можете да хващате кленчета, и то не лоши, но трофеите са на дълбоко. За риболов в разливите и тънките бързей препоръчам повод не по дебел от 0.10 и кука номер 14. Най добри резултати в плитчините дава с  малка самоутежнена плувка и без никакви тежести под нея. Пльосването на огромни плувки в плитчините е фатално. Същия успех ще имате ако хвъляте камъни.
По принцип кленът е всеяден, но си има предпочитания, в зависимост от сезона. Пролетно време налита на червени червей, бели също не отказва. В началото на лятото се лови на майски бръмбар, щурец(деликатес за него), по късно и на скакалец, варено жито, сладка  и млечна царевица, малки рибки, жабчета, попови лъжички, гъсеници, троха.Едва ли мога да изброя всичко, но ще обърна специално внимание на ручейниците/някъде ги наричат какавиди/. Те се намират обикновено в горните течения на реките, под камъните на големи количества. Обвиват се в тръбовидни къщички с материалите, които намират наоколо.
Тази стръв е любима както на кефала, така и на мряната. Случи ми се едно лято на Марица да хвана и голям скобар на нея.



 Хванете ли няколко кефала на едно и също място, значи е време да го смените. Говоря за случаите, в които не се използва захранка. Добре е ако ловите в ограничен периметър, да разполагате с различна стръв и периодично да я предлагате. Една и съща, поднесена по един и същи начини го прави подозрителен.
Големите екземпляри се хранят изключително с рибки, жабчета, попови лъжички,  пиявици, попови прасета, рачета. Те са подчертани хищници. През сезона на плодовете ядат и черници, къпини, джанки. През лятото съвсем малки новоизлюпени рибета, нанизани на кука 12-14 номер,през устата до опашката са неустоимо изкушение.
Най добри резултати съм получавал на висок бряг и над него съответното дърво или храст. Дебела вода под него. Под една черна черница хванах пет кефала около и над килограм. Когато се лови на плод по-добрият вариант е плодът да лежи на дъното, а не да виси неестествено във водата.
Понякога стрелянето на бял червей с прашка провокира лакомията му и той става твърде безразсъден.
Не мога да опиша всички начини и ситуации, защото всеки водоем и всяко време са специфични, но ще ви кажа следното:
Ако мислите и не ви мързи,ще хванете.На слука!!!

Риболов на черна мряна 

1 коментар :

  1. Утре ще ги пукна кефалите на Марица.Честито откриване на сезона.
    Наслука!!!

    ОтговорИзтриване